4

موبد پدرام سروش پور: فرهنگ ایرانی را نباید مقابل دین زرتشتی قرار داد

  • کد خبر : 49457
  • ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۸
موبد پدرام سروش پور: فرهنگ ایرانی را نباید مقابل دین زرتشتی قرار داد
جامعه زرتشتیان ایران در سال جاری سه غرفه انتشاراتی و نماینده فرهنگی در نمایشگاه کتاب تهران دارند. در این میان، انتشارات فروهر به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین انتشارات ادیانی در ایران با بیش از نیم‌قرن تجربه فعالیت در حوزه نشر بهانه حضور و گفتگوی ما با مسئول این انتشارات را فراهم آورد.

به گزارش پایگاه خبری مفاز، موبد پدرام سروش پور، از چهره‌های نام‌آشنا و فعالان فرهنگی و دلسوز جامعه زرتشتیان ایران است که آثار متعددی در حوزه تاریخ و فرهنگ ایرانی به چاپ رسانیده است. سروش پور مدت‌هاست به‌عنوان دبیر انجمن موبدان تهران و سردبیر دوماهنامه فرهنگی، دینی، اجتماعی «فروهر» فعالیت می‌کند. متن این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

پدرام سروش پور در بخش اول با معرفی مجله فروهر، بیان کرد: فروهر از قدیمی‌ترین مجلات مکتوب ایرانی است که به‌طور مستمر در سال‌های گذشته چاپ و در حال حاضر ۵۴مین سال انتشار این نشریه زرتشتی به شمار می‌آید که در ۵۰۰ جلد چاپ‌شده است. فروهر در دو بخش به فرهنگ ایران باستان و فرهنگ دین زرتشتی می‌پردازد.

ایران سرزمین ادیان و از قدیمی‌ترین ملت‌های یکتاپرست در جهان است

عضو انجمن موبدان و موبد یاران تهران در پاسخ به این پرسش خبرنگار «فعالیت‌های جامعه زرتشتیان در پرداختن به عقاید و فرهنگ دینی خویش به‌مثابه یکی از اقلیت‌های دینی و مذهبی در ایران تا چه میزان از آزادی برخوردار است؟» مطرح کرد: بله این آزادی که کاملاً وجود دارد. طبیعی هم هست چراکه سرزمین ایران سرزمین ادیان بوده و ما یکی از قدیمی‌ترین ملت‌های یکتاپرست در جهان هستیم. ما در تاریخ خویش بزرگانی مثل کوروش هخامنشی را داریم که در دنیا آنان را به‌عنوان نماد تسامح و تساهل دینی می‌شناسند.

موبد سروش پور ادامه داد: درست به همین دلیل فرهنگ ایرانی، فرهنگ پذیرنده بوده و در برابر تمام اندیشه‌ها، مذاهب و سایر ادیان آغوشش باز بوده است و آنان را می‌پذیرفت. وجود و حضور بزرگ‌ترین کنیسه‌های یهودیان، کلیساهای مسیحیان و سایر اماکن مذهبی و مقدس ادیان مختلف نشانگر نگاه صلح‌آمیز ایرانیان به فرهنگ و مذهب «دیگری» قلمداد می‌شود.

جشن‌های زرتشتی و هویت ایرانی

سردبیر نشریه «فروهر» با اشاره به یکی از دغدغه‌های جامعه زرتشتیان ایران به خبرنگار ادیان نیوز گفت: متأسفانه برخی مواقع ما فرهنگ را در مقابل دین قرار می‌دهیم. درصورتی‌که بخش‌هایی از فرهنگ ایران باستان مثل جشن مهرگان، جشن سده، اسفندان و… بخشی از تاریخ و هویت و فرهنگ ملت ایران هستند و به دین خاصی هم تعلق ندارند چراکه حتی قبل‌تر از دین زرتشتی ما جشن مهرگان را برگزار می‌کردیم و مربوط به هویت و تاریخ فرهنگی کشور ایران است.

وی افزود: جالب است بدانید در کشور امارات جشن‌های ملی ما را نظیر «جشن مهرگان» با عنوان و ادبیات «جشن مهرجان» برگزار می‌کنند و مردم در کشور امارات به پاسداشت و شادی از این فرهنگ دیرینه می‌پردازند اما متأسفانه در دیار ایران زمین این مسائل نادیده گرفته می‌شوند و یک تقابل مضحکی میان دین زرتشتی و فرهنگ ایرانی پدید آورده‌اند.

جدایی بین «دین زرتشتی» و «فرهنگ ایرانی» نباید اتفاق بیفتد

وی ادامه داد: ضمن اینکه، نپرداختن و فراموشی بخشی از سنت‌های فرهنگی و بهاء ندادن به بهانه قرار دادن فرهنگ در برابر مسائل دینی، تبعات فراوانی برای فرهنگ و هویت یک ملت خواهد داشت. چراکه بسیاری از مواقع اجازه نمی‌دهند زرتشتیان و ایرانیان در کنار یکدیگر این جشن‌ها و فرهنگ‌های ملی را برگزار کنند. جدایی بین «زرتشت» و «فرهنگ ایرانی» نباید اتفاق بیفتد و امیدوارم برای نهادهای تأثیرگذار این موضوع به‌عنوان دغدغه ایجاد شود، چرا که فرهنگ و نمادهای فرهنگی به‌عنوان مادر تمام مسائل اجتماعی در جامعه به شمار می‌آید.

موبد سروش پور هدف انتشارات فروهر و فعالیت در این حوزه را اهمیت بخشی به موضوع گفتگوهای دینی بیان کرد و معتقد است: بیشترین مسائلی که ما یاد می‌گیریم در گفتگوهای ادیانی صورت می‌گیرد. و تمام تلاش ما این است که تمام منابع دست‌اول دانشگاهی و علمی در خصوص فرهنگ و تاریخ باستانی و ملی ایران را در اختیار مخاطبان قرار دهیم.

خبرنگار در پایان از عضو انجمن موبدان تهران پرسید «قدرت و اهمیت پرداختن به جشن‌های زرتشتی و فرهنگ و تاریخ ایرانی چه اهمیتی دارد؟» و وی در مقام پاسخ عنوان کرد: زندگی مسالمت‌آمیز شهروندان زرتشتی، مسیحی، یهودی در کنار یکدیگر با احترام متقابل میان انسان‌ها و تکریم فرهنگ و هویت آنان صورت می‌گیرد. وقتی فلسفه جشن مهرگان به‌عنوان حلقه مهر و دوستی میان انسان‌ها با گرایش‌ها و عقاید مختلف انجام می‌پذیرد.

سردبیر نشریه زرتشتی فروهر در پایان خاطرنشان کرد: باید بدانیم که هفت هزار سال تمدن و پنج هزار سال فرهنگ ایرانی به دنبال همبستگی، برقراری صلح، مهرورزی و اتحاد و دوستی میان انسان‌ها با باورهای مختلف در این سرزمین برقرار و جاری‌شده است. کوروش هخامنشی که از قول علامه طباطبایی به‌عنوان ذوالقرنین لقب داده‌شده است در تورات کتاب مقدس یهودیان و همچنین نوشته‌های مسیحیان نیز آمده است. به همین دلیل متأسفانه برخی مواقع به‌جای احترام به شخصیت‌های فرهنگی، تاریخی و دینی با آن مقابله می‌کنیم.

لینک کوتاه : https://mafaz.ir/?p=49457

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.