1
استادیار ادیان و عرفان دانشکده الهیات:

عرفان های نوظهور حاصل بافتارزدایی ادیان اصیل هستند/ تغییر نگرش تدریجی اعضای فرقه ها

  • کد خبر : 17228
  • ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۲۳:۱۳
عرفان های نوظهور حاصل بافتارزدایی ادیان اصیل هستند/ تغییر نگرش تدریجی اعضای فرقه ها
عرفان های نوظهور برآمده از ادیان اصیل و مشتق شده از آن به همراه انحراف، تحریف و دگردیسی است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری مفاز، بهزاد حمیدیه، سه شنبه شب در برنامه رادیویی سوفیا با موضوع بررسی مخاطرات فرهنگی و اجتماعی عرفان های نوظهور، اظهار کرد: عرفان های نوظهور نه تنها ارتجالی نیستند بلکه حاصل بافتارزدایی ادیان هستند به تعبیری دیگر، این عرفان ‌ها برآمده از ادیان اصیل و مشتق شده از آن به همراه انحراف، تحریف و دگردیسی است.

وی با بیان اینکه عناصر مورد استفاده جریان‌های نوپدید دینی تازه نیست، افزود: این عناصر ممکن است برای جهان غرب تازه باشد و یا در ایران هنگام مواجهه با آنها تازه بنظر برسند اما اصطلاحاتی از قبیل زندگی در حال، مراقبه و مدیتیشین عمدتأ در یوگا، مکاتب تائویی، بودیسم و هندوئیسم و حتی در جریان باطن‌گرایی سکولار غرب وجود داشته است و عرفان های نوپدید صرفأ آنها را از بافتار اصلی خود جدا کرده و در کانتکس کاملأ پست مدرن عرضه کرده است در واقع بسته بندی های جدید با توجه به نیاز روز ایجاد کرده‌اند.

استادیار ادیان و عرفان دانشکده الاهیات دانشگاه تهران عنوان کرد: جریان های نوپدید در ظاهر رنگ و بوی دینی ندارند و افراد بنظرشان می رسد مقوله جدیدی است که ارتباطی به دین ندارد اما نهایتأ در ممارست های طولانی با این فرقه ها نگرششان به تدریج بدون اینکه خودشان بدانند تغییر می کند.

وی افزود:: هر چند یوگا در پوشش ورزش و لفافه آرامش‌بخشی عرضه می‌شود افرادی به مدت طولانی تری نسبت به سایرین یوگا کار می کنند، به شدت تحت تأثیر مبانی یوگا قرار می گیرند و تفکر و نگاهشان به هدف خلقت تغییر می کندو اینها را نمی توان نادیده گرفت.

نگاه ابزاری به معنویت آسیبی بسیار جدی است

حمیدیه آسیب‌های جدی فرقه‌ها که به صورت زمینه‌ای در همه آن‌ها وجود دارد را ناشی از نگاه ابزاری به معنویت عنوان و اظهار کرد: این فرقه‌‌ ها با داعیه‌ پاسخ و رفع نیازهای بسیار ضروری که امروزه پیدا شده، باعث افزایش اسارت انسان در ماتریالیسم می‌شوند و از طریق خودبیگانگی به جای درمان، تعمیق پیدا می‌کنند.

وی افزود: از خود بیگانگی پست مدرن نوعی خود شیفتگی فرهنگی فزاینده است که انسان را به اسارت می برد؛ این خود شیفتگی تمام دستورات معنوی را در کام خود فرو برده و در اختیار انسان قرار می‌دهد و این خطر بزرگی است که ما را تهدید می‌کند.

به گفته حمیدیه جداسازی عرفان از عارف به ویژه در زمانه ‌ای که بافت فرهنگی یک بافت مادی گرایی، لذت گرایی و خودشیفتگی می باشد، انحراف است.

استادیار ادیان و عرفان دانشکده الهیات دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اگر ایده معنوی را تحت نظر تربیتی یک عارف به مردم ارائه ندهیم منجر به انحراف و بازخوانی پست مدرن توسط مخاطب می‌شود لذا باید با تفکیک بین معنویت عامه از عرفان در کتاب‌های خودیاری معنویت اسلامی، برای تمام قشرهای آسیب دیده جامعه راهکار ارائه دهیم یعنی فرد را از آن فرقه جدا کرده و بصیرت های لازم به او داده شود ضمن اینکه باید توجه کنیم با چه هدفی وارد شده از همان راه به درمان بپردازیم.

حمیدیه یادآور شد: درمان و تخصص مذهبی و بالینی در یک سطح نیستند، باید نقدهای این حوزه را تدوین و تفکیک کرد و پس از اتمام کار جامعه شناس و روانشناس در خصوص مشکلات بالینی افراد مجذوب شده، در نهایت به متخصص الهیات سپرده شود.

لینک کوتاه : https://mafaz.ir/?p=17228

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.